Primaire Reflexen

RPRM® Methode

 

Remembering Primary Reflex Movement

ontwikkeld door Margaret Mulder

 

De blauwdruk van onze eerste bewegingen

Wat is het?

De RPRM® Methode, bedacht door Margaret Mulder, is een therapeutische aanpak die zich richt op het behandelen van ongeremde primaire reflexen. Primaire reflexen zijn onbewuste, automatische bewegingen die normaal gesproken in de vroege kinderjaren worden geïntegreerd in het centrale zenuwstelsel. Echter, onder bepaalde omstandigheden kunnen deze reflexen actief blijven en leiden tot ontwikkelings- en gedragsproblemen op fysiek, emotioneel en cognitief niveau.


Welke reflexen zijn er zoal?

Er zijn verschillende reflexen die inzicht geven in de oorsprong van jouw klachten. Ieder type legt specifieke informatie bloot die belangrijk is voor een gerichte behandeling.

 

Dit zijn enkele voorbeelden:


- Moro reflex: Wanneer een onverwacht geluid of een plotselinge beweging wordt waargenomen, reageert de baby met een schrikreactie, waarbij hij zijn armen spreidt en vervolgens samenbrengt. Als deze reflex actief blijft, kan het kind hypergevoelig zijn voor sensorische prikkels en moeite hebben met concentreren en emotieregulatie.

 

- Palm reflex: Wanneer je de handpalm van een baby aanraakt, zal hij instinctief zijn vingers sluiten en een stevige grip vormen.  Als deze reflex niet geïntegreerd wordt, kan het kind moeite hebben met fijne motoriek en taken zoals schrijven.

 

- ATNR (Asymmetrische Tonische Nekreflex): Wanneer een baby zijn hoofd draait, strekt de arm aan die kant zich uit terwijl de arm aan de andere kant buigt. Als deze reflex actief blijft, kan het kind moeite hebben met hand-oogcoördinatie en het kan
de ontwikkeling van bilaterale vaardigheden, zoals fietsen en zwemmen, beïnvloeden.

 

- Rug bekken reflex: Wanneer de huid langs de zijkant van de rug van een baby wordt gestreeld, zal het kind naar die kant draaien. Een aanhoudende RBR kan leiden tot bedplassen en problemen met concentratie.


- AardenZuig reflex: Dit is de reflex die ervoor zorgt dat een baby instinctief begint te zuigen wanneer iets zijn of haar lippen raakt. Als deze reflex ongeremd blijft, kan het problemen veroorzaken met voedselinname, spraakontwikkeling en tandgroei.

- STNR (Symmetrische Tonische Nekreflex): Deze reflex helpt bij het kruipen. Wanneer het hoofd van een baby wordt opgetild, buigen de armen en strekken de benen. Als het hoofd wordt gebogen, strekken de armen en buigen de benen. Een actieve STNR kan problemen veroorzaken met houding, handschrift en oog-handcoördinatie.
.

“Life is movement.

Change the quality of movement

and you change the quality of life.”

Waarom deelnemen?

Ongeremde primaire reflexen veroorzaken problemen zoals leerstoornissen, gedragsproblemen, sensorische overgevoeligheden en fysieke klachten.


Reflexintegratietherapie helpt bij het identificeren en behandelen van deze reflexen, waardoor stress en compensatiepatronen verminderen of verdwijnen. Wat belangrijk is om te weten: iedereen is uniek en het behouden van één van deze reflexen
is niet altijd problematisch. Enkel wanneer ze invloed hebben op dagelijkse activiteiten en leren, kan een interventie nuttig zijn. Deze sessies zijn bovendien geschikt voor kinderen als volwassenen.

Wat kan je verwachten?

Na een grondige intake stellen we een persoonlijk behandelplan op. Hierin focussen we op het onder controle brengen van de reflexen die actief zijn in het lichaam en ‘herprogrammeren’ aan de hand van specifieke bewegingen.
Daarnaast mag je je verwachten aan tijdelijke ongemakken. Dat wijst op lichamelijke aanpassingen en het afvoeren van toxines. Het is bijvoorbeeld volledig normaal dat kinderen na een behandeling het gedrag van een jongere leeftijd vertonen. Dit wijst op verandering in de reflexen.

Hoe ziet zo’n sessie eruit?

Eerste consult: Samen bespreken we het intakeformulier en testen we op aanwezige ongeremde reflexen. Daarna bepalen we de aanpak en, indien mogelijk, starten we meteen met de behandeling.


Inhibitie: Tijdens de sessie lig je comfortabel en gekleed op een behandeltafel. In dit deel ‘remmen’ we de ongeremde reflexen met specifieke lichaamsbewegingen.


Stress Release: Na de inhibitie verkennen we de oorzaken van de blijvende reflexen en passen we stress-release correcties toe met oa stemvorken.


Vervolgsessies: Het aantal sessies hangt af van de intensiteit van de reflexen en hoeveel er zijn. We evalueren continu en sturen de sessies bij wanneer nodig

Heeft je kind te maken met de gevolgen van niet geïntegreerde reflexen?

Of ervaar jezelf klachten?

Wij helpen je graag verder.